Ostala kemija Ispis E-mail
Ostala kemija
Stranica 2

 

CEKINA Izbjeljivač

 


Učinkovito sredstvo za izbjeljivanje i dezinfekciju osigurat će potpunu higijenu doma i rublja. Pravilnom primjenom ne oštećuje rublje te mu daje snježnu bjelinu. Uspješno uništava gljivice s drvenih površina, zidova te fugni između keramičkih pločica. Izvrstan je za čišćenje i dezinfekciju hladnjaka, podova, sanitarnih čvorova i drugih tvrdih površina. Kako se ne bi izazvalo oslobađanje neželjenih otrovnih plinova, potrebno je spriječiti mogućnost dodira s kiselinama.

 

 Pakiranje: 

 CEKINA Izbjeljivač 1 000 ml - transportno pakiranje 12 kom

 

IDEAL Pasta za ruke

 


Pasta s abrazivnim sredstvom služi za pranje jako zaprljanih ruku, te se uspješno koristi u industriji, zanatstvu i domaćinstvu. Idealna je za uklanjanje jačih zaprljanja ruku i mazivih dijelova strojeva posebice od: strojnog ulja, bitumena, nafte i drugih naftnih derivata. Može se koristiti za čišćenje sanitarnih uređaja, kuhinjskog posuđa, pločica, peći i drugih površina. Prilikom primjene ne izaziva oštećenja kože na rukama niti površina koje čistimo.

 

 Pakiranje: 

 IDEAL Pasta za ruke 500 g - transportno pakiranje 12 kom
 IDEAL Pasta za ruke 10 kg - transportno pakiranje 1 kom

 

Demulgatori i aditivi


Tijekom proizvodnje sirove nafte kontinuirano se ekstrahira i velika količina vode (sadržaj vode povećava se eksploatacijom izvora). Tenzidi, površinski aktivne tvari prisutne u sirovoj nafti, emulgiraju dio vode i formira se stabilna „voda – u – ulju“ emulzija. Sadržaj emulgirane vode kreće se od 0,1% pa do preko 90% ukupne mase emulzije. U emulgiranoj vodi mogu biti otopljene i razne soli koje uzrokuju probleme korozije u samim rafinerijama. Zbog navedenog emulzija nafte i vode mora se razdvojiti prije transporta u rafineriju ili se sadržaj vode mora smanjiti na prihvatljivu koncentraciju. Metoda koja se primjenjuje u najvećoj mjeri je kemijsko demulgiranje i podrazumijeva obradu sirove nafte kemijskim aditivima kako bi se ubrzalo razbijanje emulzije. To se uglavnom postiže dodavanjem demulgatora za naftu, a proces se ubrzava zagrijavanjem sirove nafte.

Sirova nafta razlikuje se po svom sastavu ovisno o njezinom porijeklu. Prirodni emulgatori prisutni u sirovoj nafti složene su kemijske strukture te da bi se njihovo djelovanje poništilo potrebno je raditi selektivne demulgatore za naftu. Pronalascima novih izvora nafte i kontinuiranom eksploatacijom postojećih izvora sastav nafte se mijenja, stoga je prisutna konstantna potreba za novim demulgatorima. Iako je primarna poslovna orijentacija Meteora proizvodnja sredstava za čišćenje u kućanstvu, deterdženata i pomoćnih sredstava za pranje, od 1987. godine proizvodimo i demulgatore za tešku i laku sirovu naftu za nacionalnu kompaniju te aditiv za snižavanje stiništa sirove nafte. 

Učinkovitost demulgatora testira se u našem laboratoriju standardnom metodom (Bottle test) te na samom naftnom polju primjenom modificirane metode za određivanje sadržaja vode u sirovoj nafti.